lördag, november 04, 2006

Att sjuda i sin egen avsky

Ted Haggard upptog mina tankar. Ända tills en gullig liten gråsparv eller nåt liknande flög in i köket och flaxade omkring. Den lugnade ned sig till slut och promenerade omkring i lägenheten och slutligen ut genom balkongdörren. Den tvekade lite på tröskeln eftersom det snöade men till slut flög den iväg. Välkommen tillbaka nån annan gång! ropade jag. När du har mer tid!
Åter till Ted Haggard. Han är alltså president för NAE, National Association of Evangelicals. Trettio miljoner anhängare i USA. En präktig representant för den kristna högern, gift, fem barn, vän till George Bush. Han säger i en intervju att det enda han och Bush inte är överens om är val av bilmärke! Så nu har han blivit anklagad för att under tre års tid köpt sex och metaamfetamin av en "massör" som heter Mike Jones. Mike Jones gick ut i media och berättade med anledning av att Mr Haggard alltmer högljutt börjat förfasa sig över samkönade äktenskap. Det är lite Brokeback Mountain eller Far from Heaven över det hela. Nu blir Ted Haggard fördömd av vissa som en hycklare. Men jag hoppas att hans anhängare kan se lite kristet ömsint på honom, lite så där jesuslikt förlåtande. För det är väl samhället man ska fördöma? Som tvingar människor att leva dubbelliv. Å andra sidan har han varit en stor maktfaktor. Hans självförakt måste ha varit en enorm drivkraft. Han har även skrivit böcker, bl a "The Jerusalem Diet" om hur man håller sig i form med en särskild diet av grapefruktjuice och bröd! Och en bok som med tanke på det som framkommit har en underbar titel: "The Pursiut of the Good Life".
Vi står på stranden, eller i öknen på natten, eller hur en existentialist skulle beskriva det. Det är kallt, vi söker skydd i vad som helst mot ovisshetens mörkerkyla. Om man är en främling för sig själv blir det ännu kallare. Tack och lov finns det då religioner och ideologier. Men man får nog tacka dubbelmoralen för att den också finns till hands. Allt är ordnat till det bästa. Pangloss rules. Undrar vad Haggards nästa bok kommer heta.

http://www.youtube.com/watch?v=gmNjfpoRZpE

Se filmerna om Haggard. Lite creepy.
(tyvärr tillåter inte den fantastiska webläsaren Safari att jag lägger in länkar i bloggen. Man måste kopiera och klistra in.)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för länken till filmerna. Skrämmande. Minst sagt.
Ännu mer skrämmande:
10 procent av USAs befolkning är medlemmar i National Association of Evangelicals (NAE)...
och Bush är en av dem.

Mikko sa...

Spooky! Vad är det med det där landet? Undrar hur många av de där evangelisterna som är in the closet. På ett eller annat sätt.
Kul att få comment från självaste Bakelit! ;-)

Anonym sa...

En fin vändning hade varit att han stannat och predikat om att Gud älskar alla mänschor. Ja, det är fel av oss att fördömma och att han fortfarande haft Bush i luren varje vecka.

Mikko sa...

Ja det hade varit en fin vändning. Det hade blivit som på film. Älskad av Gud men inte av Bush.

Mikko sa...

Jag tror hela kristna högerns ögon tåras och empatin och toleransen väller fram och sköljer över hela USA som en varm våg. Vänta bara.

Anonym sa...

Knut på pistolerna och blommor i kanonerna. Erövra världen med körlek. För erövra är ett måste.

Anonym sa...

Men.. ta hem FireFox dårå. http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html

Mikko sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Mikko sa...

Det verkar vara en webläsare?