torsdag, februari 01, 2007

Svans värld

Fågelkvinnan som hade elva svanar i sin lilla etta på Kungsholmen. Man fascineras. Förutom de uppenbara frågorna som infinner sig: Hur och varför? Så undrar man: Vem är hon? Och hur har hon det nu när svanarna forslats bort och hon har blivit Fågelkvinnan i massmedia?

Bilden av hur hon smyger ner till Norr Mälarstrand, hur hon på nåt magiskt sätt lyckas fånga in en svan som hon sen pustandes och stånkandes och helt osedd släpar upp till lägenheten. Detta gigantiska och argsinta fjäderfä.

Jag kan vara en av de personer som faktiskt sett Fågelkvinnan. Min arbetsplats vetter mot en innergård där jag och en kollega upptäckte en fågel som omöjligt kunde tillhöra den normala faunan i Vasastan. Den var stor och såg ovanlig ut och låg där på marken och spelade död medan en katt försökte få liv i den för att kunna döda den långsamt och lekfullt. Katten slog otåligt på den med tassen men inget hände. Vi ingrep genom att ringa Djurskyddet. De skickade en äldre dam som såg ut precis som en sån som har elva svanar i lägenheten. Smidigt fångade hon in fågeln och bar iväg med den så enkelt och okonstlat. Det märktes att hon föredrog djur framför människor och att hon hade en särskild relation till fåglar.

Vad är det med svanar? De är långhalsade och (sägs det) monogama. Ett svanpar hade byggt bo precis utanför Kapellskärs uteservering. Kanske var det deras monogami som fick det att verka liksom både värdigt och skamlöst på samma gång där de låg och gonade sej tillsammans precis nedanför våra fötter. Vem bryr sej om två ankor hånglar? Men svanar borde sköta det mer privat.

En kollega berättade ett barndomsminne. En svan hade frusit fast i sjön. Den fick hackas loss och tinas upp i deras badkar. Kollegan gick upp på natten för att pinka och där satt en svan i badkaret och fräste. Fellini och Dalí på en gång. Man undrar hur svanar tänker i såna stunder.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Svankvinnan är verkligen intressant. Läste i någon av tidningarna att hon förde anteckningar varje gång hon tog hand om en svan. Ser fram emot när hon startar sin egen svanmärkta blogg.

Mikko sa...

Hon för alltså svanjournal?! Gäller samma sekretess då måtro?

Anonym sa...

¿adónde vas cuando deseas apenas estar solo? ¿y por qué no puede cualquier persona justo darme hora de pensar? .

Anonym sa...

Man undrar varför svanar är så fascinerande. Jag undrar verkligen det.
Att dom är monogama kan ju inte vara avgörande, eller?
Ju mer jag tänker på det, desto mer frustrerad blir jag!
Varför?
När jag tänker på svanar får jag en känsla av att dom kan bita av mig kuken í ett nafs. Bygger fascinationen på kastrationsångest?
Men visst är svanar mytiska: Svansjön, Vilda svanar, Den fula ankungen, Nils Holgersson tänkte jag men det var ju en gås. Just det. Men visst är svanar speciella?
Varför fokuserar du så på monogami? Hört talar som origami?
Varför? För att svanar är vita och sexuella och har ett levnadsmönster som påminner om människans?
Men är det inte konstigt att svanar anses som fula och vackra på samma gång? Fast det är ju så vi mänskor är.

Mikko sa...

¿Quien me escribe en castellano? ¡Digame!

Mikko sa...

Svanen kan därtill anses fallisk. Undrar om dess psykoanalys ar skrivits? Och själva idéhsitorien bakom en svan?
Ju mer man tänker på dem desto mer framträder de som nånting helt annat än de där vita smäckra fjäderfäna som guppar fram i strandbrynet. Snarare är de falliskt aggressiva kastrerande monster företrädande till råga på allt en kristdemokratisk livsstil. Well shoot them!

Anonym sa...

En annan intressant svanhistoria. Minns från någon antropologisk bok (tror det var klassikern "Purity and Danger" av Mary Douglas) att det i England är förbjudet att äta svan, med två undantag:
1. Vid hovet (en och annan svan har tydligen ätits av engelska kungligheter).
2. En gång och året på Cambridge eller Oxford (minnet är luddigt) i samband med någon slags ceremoniell middag.

Engelsk lagstiftning är onekligen speciell. Frågan är: Förekommer dessa ceremoniella middagar fortfarande? Och är det verkligen gott? Och är det potenshöjande?

Anonym sa...

Här kan man nog säga att svanen talar till sinnet. Hur hon lärt sig det är ett mysterium.

Mikko sa...

Deet är sant, ett mysterium.

Anonym sa...

Enligt engelsk tradition är det Suveränen som äger alla omärkta svanar och det sker svanräkning en gång om året, sk Swan Upping.
Läs om det här:
http://www.royal.gov.uk/output/Page4952.asp

Anonym sa...

här är länken:

http://www.royal.gov.uk/
output/Page4952.asp