fredag, juni 22, 2007

A non smoking conspiration

Å underbara blog. Nu är jag här igen och det är Midsommarafton. Bilarna på Hornsgatan färdas åt sydväst, fullpackade med all skit man behöver för att fira midsommar. Plattor med öl tornar upp sig i bakrutan. Man hoppas att ingen ska tvingas tvärbromsa. Då blir det inga små grodorna. Snart är jag ensam på Hornsgatan. Att inte fira midsommar är att ta ett steg ut i mörkret. All konkret frånvaro riskerar att gegga ihop sej och skapa andningssvårigheter. Men hellre det än sill å nubbe i partytält. Den svenska naturen vibrerar av ångest, lövträden dallrar. Syrebrist. Läser i tidningen att Östersund, denna framsynta, hälsosamma och bidragsberoende kommun, blir först i landet med att införa rökförbud på gågatan. Förutom att det är i led med en kär gammal folkhemsfascism så är det lite underligt. Det finns så mycket i Östersund man skulle kunna förbjuda. Men det är klart att man väljer rökningen. Glidningen från hälsofara till hysteri har nu fullbordats. Det har kanske att göra med två väsentliga socialiserande grundaffekter: avsmak och aversionslukt (distaste och dismell). Den förstnämnda syftar till att vi snabbt ska reagera på giftiga saker vi stoppat i munnen och genast spotta ut dem. Den andra handlar om att undvika det giftiga redan genom att reagera på lukten. Distaste har länkat rökning till giftighet och fått folk att sluta röka, vilket väl är bra. Dismell är däremot starkt kopplat till förakt. Rynka på näsan och ta en omväg. I Östersund finns det säkert mycket förakt och nånstans måste det ju kanaliseras. Inte ens tjocka människor får man tycka illa om längre (även om man i teve "fortfarande kan jaga tjockisar med lavemangskanna" som brodern uttryckte det. Stockholmare kan man nog fortfarande förakta men det finns ju inte så många i Östersund att ett förbud att beträda gågatan om man är 08 skulle ha någon större effekt. Frågan är hur man gör med de som råkar korsa gågatan med en cigg i handen. Ska de tvingas ta en omväg eller kan de småspringa över gatan? Finns då risken att ickerökarna traumatiseras av lukten? Så till den grad att de kanske måste uppsöka kommunens kristeam? Det blir ju i så fall ganska dyrt i längden. Det bästa vore nog kravallstaket runt gågatan med väktare vid ingångarna, ungefär som på den helmysiga Storsjöyran. Där innanför kan sen ickerökarna gå omkring och andas lugnt och supa och slåss som de brukar. Frågan som då kommer infinna sej är vem som är utanför och vem som är innanför. Föraktet är evigt men föremålet växlar. Vilken grupp står på tur när alla slutat röka? Vi borde nog vara lite rädda. Varje förbud kräver övervakning. De som har makten i stunden blir därför de kära väktarna, dessa samhällsbärare som vi ju alla bara har positiva erfarenheter av. Nu när de inte längre kan spöa invandrare hur som helst kan de ju iaf spöa en invandrare som röker. "Det var nödvärn, han blåste livshotande rök på mej!"

14 kommentarer:

Anonym sa...

M - du är skitbra!

Mikko sa...

Varför då?
Tack.

Anonym sa...

Därför att du stundtals får mig att le - till och med att skratta lite!

Mikko sa...

Det är helt oavsiktligt. :-)

Anonym sa...

Ännu ett bevis på att japanerna är vårt broderfolk. I Tokyo finns det flera gator med rökförbud. Där har tobaksbolagen reagerat med att hyra lokaler kallade "Smokers corner". Där inne sitter japanerna och röker cigaretter som de kan köpa över disk. Japaner, japaner. Östersundsbor, Östersundsbor.
Briljant skrivet Mikko, och hoppas Storsjöodjuret inte kommer och tar dig.

Anonym sa...

Men det mest bisarra med de där rökrutorna i Tokyo är ju att de finns utomhus också. Do not cross the line! Det vet jag för det såg jag på Kobra.

Anonym sa...

vilket raskt får mig att minnas min ungdoms rökrutor på skolgårdarna... med andra ord finns (eller möjligen 'fanns') dom också i Sverige.. Sverige Sverige, som vanligt ett föregångsland.

Anonym sa...

Är politikerna i Östersund uttråkade måhända?

Man blir sugen på att åka upp, köpa ett paket marlboro och tjuvröka hela gågatan. Från början till slut. Fram och tillbaks. För att se vad som händer. Bli arresterad?

Men är det hela inte en förlängning av förbudet att förtära alkohol på allmän plats? För alkohol blir man full och konstig av. Kanske våldsam.

Av rökning får man cancer. Långsiktigt. Kanske drabbas man just på gågatan?

Är likheten mellan bonsai och fjällbjörk en slump?

Anonym sa...

Apropå rök - går du fortfarande på samma gym eller har du måst flytt' te annat?
Jag visste det - knivsöder är livsfarligt!

Anonym sa...

Livsfarligt med gym. Borde förbjudas.

Anonym sa...

Rökning är så provocerande ointressant. Gym däremot. Det är grejjer det. Ett rum fullt med hormoner som tillsammans lyfter tunga grejjer. Mormoner? M - är du hormon eller mormon?

Helvete - påminner mig om att jag glömde göra mitt 15 minuters fotbollsprogram i morse.
Tips för 15 minuters terror. Håller ischiasnerven stången.

Mikko sa...

Har varit bortrest från bloggen. Vilka fantastiska kommentarer som nu möter mej. Det här känns så jävla interaktivt. Tokyo, rökrutor (förresten intressant att det är rökaren och inte röken som inte får crossa linjen), bonsai/dvärgbjörk och dess oroande likhet, de livsfarliga gymen och sen till råga på allt 15 minuters terror (som man omöjligt kan hinna på 15 minuter). Vad ni är skitbra!

Anonym sa...

Har väl inte så mycket att tillägga, men i Finland är det visst förbjudet att röka på balkonger. Svårt för rättväsendet att ingripa. Grannarna däremot... ja, vad kan de göra? Inte ta lagen i egna händer, elller kan de?

Mikko sa...

Jodå, det totalitära samhället kännetecknas väl av just spioneri och angiveri. Kanske finns det en anonym tipstelefon man kan använda? "Min granne röker" viskar man och lägger på luren. Sen rycker de ut, Falck Security. Eller vad de numera kallar sej.