onsdag, juni 13, 2007

Bob & Alice bl a

I natt var jag en bebis kommen från en annan planet, nyanländ, med stora ögon som inte fattar nånting men fascineras. Alltså en rymdbebis. Precis som alla bebisar. Sen vaknade jag med ångest och drack ett glas mjölk. Allting i drömmen var mitt fel, även om det inte riktigt framgick vad som var fel. Men jag kände en stor skuld. Den har vidhängt mej hela dagen. En person berättade att Bob Dylan inte berättade ens för sina närmaste vänner när han skulle gifta sej. Jag tror inte att man avstår från konvenansen utan att vara tvungen. På något sätt tvungen för att rädda sig själv. Då är ju frågan om man har några närmaste vänner. Och om man förtjänar dem. Och det gör man ju naturligtvis inte. Men det är kanske grejen med vänner, att man inte behöver förtjäna dem. Även om det sägs att man ska "förvalta" vänskapen, ungefär som med fondinnehav och gamla fastigheter. Värdesänkning, mögelskador. Samma person berättade att Bob Dylan stod och snackade med en student som beklagade sej över att ingen lade märke till honom när han gick in i ett rum. Bob sa: Har du funderat på varför de skulle lägga märke till dej? Eller nånting i den stilen. Blev lite berörd av filmen om Alice Timander där hennes dotter säger att modern ringer och försäkrar sej om att hennes barn älskar henne, tjatar om det. Dottern tyckte att det var fel sätt, att det kanske vore större chans att barnen skulle älska henne om hon kunde älska dem. På det svarar Alice att hon inte vet vad det är att älska. Vilket får mej att tänka på det där med dekonstruktion och konstruktion. Att t ex skaffa familj och älska den bara för att man ska. Man har handboken och man följer manualen men till slut så är det nåt som inte stämmer. Handbokens sidor börjar lossna från sitt fäste, några faller bort, fladdrar in i mörkret och blandar ihop sej. Fostran och socialisation. Det sanna självet kanske inte är mer än ett par vidöppna ögon omgivna av dunkla rörelser och röster, nånstans kanske ett vagt dåligt samvete. Som i Smutronstället där professor Isak Borg får frågan vad som är en läkares första plikt. Han vet att han kan svaret men han kommer inte på det. Så får han veta att det naturligtvis är "att be om förlåtelse". Och när han hör det låtsas han att han förstår och att han hela tiden har vetat det. Men han fattar ingenting. Precis som Alice när hon tittar in i kameran och verkligen inte fattar. Och man inser att hon på sätt och vis har kommit väldigt långt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså jag blir lite skeptisk till det här med det sanna självet. Det låter lite flummigt. Men jag kanske inte har fattat.

Googlade och hittade det falska självet. Det gjordet det hela inte lättare.

Ja menar alltså... Vi "normala"... Det blir lätt rörigt. Hur ska man vara egentligen?

Anonym sa...

Det sanna Jaget, Självet, Detet... jag får rysningar alltså.

Jag nöjer mig med Huset, Bilet, Frut och Barnet. Attans. Frun, Barnen och bilen var det ju. Osså lyckan. Som allt ska in genom nålsögat på kamelen.

Fan, vad jag blandar ihop saker. Nu ska jag klippa Gräset.

Mikko sa...

J: man kan se det sanna självet i ett elektronmikroskop. Om man tittar jättenoga.
magnus: Dina rysningar måste vi tala mer om. Och vad är det för gräs du ska klippa? Bor inte ni i lägenhet. Man blir orolig.

Anonym sa...

Trodde det var Gud man såg. Evigheten, den stora Sanningen, meningen med livet eller något så trivialt som subatomärt kaos. I tävlingen märkliga jobb: koppla av med att sätta elektronstrålen på 80000 volt, klicka fram en förstoring på några hundra tusen gånger, njuta av flimret som uppstår. Visste inte att det var det sanna självet som visualiserats? Mitt är i så fall svart/vitt. Lite grumligt och man kan ana silhuetter av något vagt. Någon sorts flimmer. En intressant grund att forma resten av sitt liv utifrån...

Mikko sa...

Ja det är det jag menar. Det är ju alldeles för vagt. Någon sorts flimmer. Kan du inte koppla till lite mer volt?

Anonym sa...

Mer volt? Misstänker att det bara blir mer flimmer av det. Tror jag behöver byta medium. Något mer stabilt. Kanske mer audiellt än visuellt? Äh jag bara drömmer mig bort...

Mikko sa...

Dröm dej gärna bort, då kanske flimret får nån sorts gestalt. Och det är inte flummigt.