lördag, april 28, 2007

Gammal kråka


Kanske är det så att varje människa jag känner tror att just han eller hon inte blivit bjuden på min 40-årsfest. Det skapar ju en sorts gemenskap det också. För nån 40-årsfest lär det inte bli. Jag har i alla fall inte sett nån. Det kändes ett tag som om den var på väg men sen blev det suddigt vid horisonten.

Jag skulle så himla gärna vilja ha en hund. Men sen tänker jag på att jag måste stressa iväg till hunddagiset varje morgon och eftermiddag och tvingas umgås med den där jycken hela helgerna. Är nog ingen djurvän. Kanske för självupptagen för det. En del djur, typ hundar, pockar på uppmärksamhet och man måste ge nån sorts respons. De vill ha nånting och man vet inte riktigt vad. Andra djur, typ katter och fåglar, ignorerar en och det är lika jobbigt för då måste man liksom försöka få kontakt. Kråkor till exempel. Turkiska kråkor lever tydligen i tvåhundra år. Betyder det att de blir alltmer visa, eller finns det en kråkbegränsning? Jag minns fortfarande en kusligt intelligent kråka på Djurgården för länge sen. Den stod framför oss och bredde sina egna smörgåsar. Men blir man klokare ju längre man lever eller var man så klok man kunde bli från början och sen blir man bara mer bekväm och energisnål? Man blir alltså inte klokare utan bara latare och smartare. "Gud vad skönt att bli äldre." Men den ångestdämpande känslan av att vad som helst kan hända nån gång i framtiden ersätts av den småkalla insikten om att vissa saker aldrig kommer att bli av. Som om man tappat telefonnumret. Till nån man skulle ha kunnat ringa om man hade velat det. Det är inte tiden som fladdrar bort, det är lusten. Hjärnan tätar sina sprickor så att snart inget nytt kommer in. Morgonluften man andas börjar kännas precis som igårluften. Allt som man vet är himla trevligt börjar ruttna i minnets förtätning. Man börjar vänta på svaret.


And one day you get that letter you've been waiting for forever

And everything it says is true

And then in the last line it says: burn this.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Räkor?

Mikko sa...

hehe...

äter de inte lite väl mycket?

Anonym sa...

Spegel? Som husdjur. Ger bara respons när man själv vill, söker aldrig kontakt. Fast kanske lite sorgligt. Kanske borde man ha en såndär hjärna i glasburk i stället.

Mikko sa...

Ja en spegel blev gränslöst sorgligt att tänka sej. Hellre då glasburken men med en mössa ovanpå.

Anonym sa...

Varför ingen 40-årsfest?

Varför hund?

Varför vänta på något som ändå inte blir av?

Varför inte bli äldre?

Anonym sa...

Vaknar lördagmorgon, bränner av melodikrysset, kryssar runt i kalsongerna till doften av äggröra, kaffe och solsken. Hjärnan gör ljud som om den vill vakna igen efter veckans mörker. Ålderdomen sjuttio år bort och alldeles runt hörnet. Det är inget att vänta på, det blir ändå av. I samma kalsonger och till samma kopp kaffe.
Snart startar vi ett upprop, en namnlista, för omedelbar fest!

Anonym sa...

Det var de klokaste ord på denna blogg på evigheter!! Amen!

Nr 2 på namnlistan!

Mikko sa...

Får jag också komma?

Anonym sa...

Låna någon ett tag, någon som vill ha skitmycket uppmärksamhet. Sedan när du lämnar tillbaka den så märker du vilka spår allt ger eller inte ger. Lurviga hundar verkar behöva mer uppmärksamhet. Men de luktar illa. Så då kan du be att få tillbaka den och stoppa hjärnan i en glasburk. Och nosen.

Anonym sa...

Tänkte du kanske kunde hyra en hund. Men allt jag hittar är vakthund.se och de verkar föga sällskapliga.

Eller bevista ett valpkalas även om du har ngn valp. Då får du klämma på de små liven och få hands-on-erfarenhet av vilket helvete det är att ha hund. På förekommen anledning skulle du kunna kombinera detta med ditt eget kalas. Dra på dig en pappershatt och dito trumpet och slå två flugor i en smäll. Glöm inte att bjuda in dina kamrater.

Anonym sa...

Fast jag undrar just om det inte är en RoboMop som fattas i dit liv. En sån skulle nog göra ditt liv komplett.

Man kommer hem ensam till sin tomma lägenhet. Trycker på en liten knapp och får välja om man vill ha sällskap i 30, 60 eller 90 minuter.

RoboMop:en kilar runt och samlar damm på ett kärleksfullt sätt. Statisk elektricitet gör dessutom att de dödliga mikropartiklarna elegant fastnar i fibertrasan.

Med en RoboMop försvinner all existentiell tomhet och själen fylls med ren glädje och en känsla av djup meningsfullhet.

Finns på Clas Ohlson.

Anonym sa...

...även om du inte har ngn valp.

Mikko sa...

Nån som vill gå på valpfest med mej? Happy hour!

Mikko sa...

Robomop låter ju fantastiskt. Såg jag inte dej rasta den på Hornsgatan häromdan? Om jag skaffar en kan de ju leka tillsammans i tantolunden.

Anonym sa...

Ja vad trevligt, gör det! Och gud vad rent och snyggt det kommer att bli på knivsöder...