Jag lider en allvarlig brist på melatonin och borde ge mej ut i solskenet som jag tyckte glimtade till för en stund sedan. Kommer ni ihåg debattartikeln i DN om att brist på solljus leder till autism och adhd? Det var överläkarna Bejerot och Humle som menade att förekomsten av autism har ökat markant bland somaliska flickor med slöja. De får för lite solljus helt enkelt. De för fram tvärsäkra påståenden som bara överläkare är mäktiga att formulera utan att rodna. I slutet av artikeln står det dock att det här sambandet mellan solljus och autism kommer ta flera år att undersöka. I början av artikeln är sambandet solbrist och autism rena fakta, i slutet av artikeln står det att man inte kan utesluta ett samband. En underbar glidning. Vad betyder det? Förutom att forskningspengarna håller på att ta slut? Bejerot/Humle föreslår massiva kampanjer och förskrivningar av d-vitamin för att "ta det säkra före det osäkra". Men det går väl heller inte att utesluta sambandet mellan en explosiv ökning av antal autismutredningar och ett ökat antal som får diagnosen autism? Eller sambandet mellan ett ökat antal diagnostiserade och allt vidare diagnoskriterier? Eller sambandet mellan somaliska flickors livssituation i Jämmerdalen och deras s k autism? Eller sambandet mellan min bristande känsla av sammanhang och mina autismliknande drag efter arbetsdagens slut hemma framför teven en tisdagkväll? Det går inte att utesluta ett samband. Inga samband överhuvudtaget går att utesluta. Förskrivningarna av d-vitamin har säkert ökat efter den förtroendeingivande debattartikeln. En artikel byggd på luft. Och på en stark längtan efter att inte behöva ta hänsyn till Den Tredje Variabeln. Som skulle kunna rasera hela bygget.
Så läste ni artikeln av Merete Mazzarella i tisdagens svenskan? "Radiohjälp i det nya folkhemmet". Genom radion kunde husmödrar på 30- och 40-talet få råd om allt möjligt. Praktiska saker som juridiska rättigheter, äldrevård, bidrag etc. Gradvis förändrades innehållet i dessa rådgivningsprogram till att syssla mer med samlevnadsråd. En psykologiserande människosyn ersatte en moraliserande skriver Mazzarella. Jag vet inte. Vilken som är mest moraliserande. Lis Asklund som var radiokurator i flera decennier ansåg att det var en medborgerlig plikt att "må bra". Därför att "vår harmoni betyder så mycket för människor omkring oss". Det är en medborgerlig plikt att må bra. Så grundades Folkhälsoinstitutet. Som äger våra själar. Dess existensberättigande har ökat i takt med att vi alltmer börjat missköta vår medborgarplikt. Trots att vi mår så bra så mår vi inte alls bra. Vi vet inte ens vad det betyder. Men det är bara vårt eget fel. Somliga av oss läser inte ens Folkhälsoinstitutets larmrapporter.
Ibland får jag för mej att allt som får oss att må bra för oss längre bort från oss själva. Och det som hotar vår folkhälsa är just det som ger oss en fördjupad kontakt. Goda viner ökar risken för ångest och leverskador. Psykoanalytisk terapi ökar risken för ledsenhet och minskar viljan till anpasslig duktighet. Varpå hela samhället vilar och varunder vi krälar. Hela det inre livet är en motståndshandling. En tredje variabel.
12 kommentarer:
"Ibland får jag för mej att allt som får oss att må bra för oss längre bort från oss själva."
Intressant tanke. Som jag nog delvis kan känna igen mig i.
Det gläder mej att du skriver det. Det får mej att känna mej mindre apart.
Härligt, Le Mikko, din blogg är länkad från SvDs Under Strecket, som enda bloggare om Merete Mazzarellas text i tisdags, med länk.
Vilken ära. Hur hamnade jag där? Är det du laura?
Tja, kanske. Men mest tror jag på att det sker automatiskt när du länkar texten.
Aha. It's magic.
Jag är en samhällsomstörtare enligt din definition. Tack. Jag menar det verkligen. Det var längesedan jag kände mig som en sådan.
Jag måste säga att jag imponeras av forskare som så självsäkert kan slå fast sambandet mellan burka och D-vitaminbrist... får en känsla av att det var ett forskningsuppslag som uppstod frampå småtimmarna på julgransplundringen på Karolinska...
Folkhälsoinstitutet har jag haft att göra med eftersom jag ville ha ett påersonligt utskänkningstillstånd för att ha vinprovningar på företag. Jo, det finns såna. Ingen har nånsin fått ett. "-Du kan ju alltid söka..." var svaret jag fick.
Jag hotar folkhälsan.
clara jag trodde du var det per definition.
Men för all del.
Johnny: att folkhälsoinstitutet handhar utskänkningstillstånd låter genialt.
Jo. Sambandet med autism verkar vagt. Men som tur är hittade jag just en lista på några andra symptom av D-vitaminbrist som man kan känna efter om man har.
Proximal myopati, muskelsvaghet, muskelömhet, gångsvårigheter, går vaggande, skelettvärk, osteomalacibesvär, parestesier, kramp, frakturer, depression.
Det där var klockrent. Nu får man börja käka D-vitamin. Tänk att min planlöst vaggande gång kan ha en så enkel förklaring.
Frakturer?! Cool.
Skicka en kommentar