tisdag, januari 02, 2007

stjärnor forts igen

Man kan googla på Davidsstjärnan och bli lite förvirrad. Först var det väl bara en stjärna, avbildad på en gravsten i Italien, sen började den tona fram i olika betydelsebärande sammanhang. Från stjärna till tecken, en syntes av det betecknade och den betecknande. Semiotiken är så snårig så man blir inte klokare. Men den har varit både femuddig och sexuddig. Den sexuddiga stjärnan kan symbolisera hur Gud skyddar Israel från alla håll. Davids sköld när han besegrade Goliat var sexkantig. Men det är mytologi. Davidsstjärnan har också kallats Salomons sigill och bars då av kristna på 500-talet. Den har dessutom i alla tider förekommit i arabvärlden. Den judisk-kristna dichotomin gjorde att man delade upp i judar/stjärnor och kristna/kors. Kort sagt, den verkar ha betytt allt möjligt och ibland nästan ingenting. Och sen har den laddats till symbol, blivit glödhet. En vördad symbol, men påtvingad under nazitiden, en svärtad symbol och sen återuppstånden på Israels flagga. Svastikan är väl också från himlarymden, sol/stjärna. Palestinaälskare/Israelhatare har burit plakat med Davidsstjärnan omgjord till svastika. En sorts symbolvåldtäkt. Vi fyller de stumma stjärnorna med vårt eget innehåll. Tänker jag. Hela rymden är ett projektionsfält. Ska vi inte ta och leta efter en stjärna som kan beteckna icke-fundamentalism? Den röda stjärnan funkar inte. Såg en ung kille gå omkring med en bild på Stalin i en röd stjärna. My God.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Och vad betyder då stjärnan för dig?

Anonym sa...

Ja precis?
Och vilken stjärna ska man välja? Om man stirrar på en stjärnklar himmel. Jätterörigt. Som livet. Fast värre. Inget man blir klokare av direkt.

Mikko sa...

För mig som cynisk förvirrad agnostiker och kulturrelativist säger stjärnorna ingenting. De är bara jävligt långt bort. Jag väljer discokulan.

"The stars that we lay under
Is it still I wonder
The saddest of them all
Mirror mirrorball"

J du borde veta som befannn dej under den på nyårsafton. Den är ett tecken, vi behöver bara komma på för vad.

Anonym sa...

Det borde heta stjärnfull och inte stjärnklar. Inte för att jag blev speciellt full på nyårsafton. Men mer för frånvaron av klarhet och mönster i stjärnhimlen. Fast det var fina raketer.

Mikko sa...

Jag tänkte mer på discohimlen du snurrade under efteråt. Men det var fina raketer. Vad var det som firades? Ja visst ja, 2007. Av nån anledning. Sjtärnfull är definitivt ett bättre ord. Som själfull.

Anonym sa...

Javisst ja. Du lever ju kvar i 90-talet. Eller 80-talet. Kanske 70-talet? Nej nu är det fakstiskt laser som gäller. Discokulor är ganska ute. Laser plus rökmaskiner ska det vara. Även laser som ger prickar på kläderna. Som när man har svarta kläder med mjäll i uv-ljus, fast större gröna fläckar som blinkar.

Anonym sa...

Nu kom du lite för enkelt undan, käre vän. Efter att ha ägnat 3 bloggsidor åt andras tankar om stjärnor, har du väl lite mer att komma med? Annars blir jag besviken . . .! Discokulor, laser och mjäll - I wonder!

Anonym sa...

Stjärnfull är jag alldeles för sällan.

Mikko sa...

Magnus du har iaf varit stjärnfull. Jag vet inte om jag nånsin upplevt det.
På tal om stjärnor så jag en annan t-shirt, det var reklam för Starbucks men istället stod det Starfucks. Det kan kanske vara nåt om man vill bli stjärnfull.