onsdag, januari 28, 2009

Anna & Anna

Konstfackseleven som fejkade ett sammanbrott och tvångsvårdades på psyket får mej att tänka på förra SSU-ordföranden Anna Sjödin. Båda är ganska unga kvinnor som hängts ut i massmedia som vore de massmördare. Båda har hanterats av samhällets övermakt. Med övervåld. Och sen blivit beskyllda för den hanteringen. Folkets röst David Eberhard (tidigare omnämnd i denna blogg!) rasar över konstfackselevens tilltag. Människor omkring mej har också låtit upprörda. Jag undrar vad det beror på. Kanske på det faktum att en ung kvinna inte ska tro att hon är något. Samhällets väktare och vårdare måste lära dem en läxa. Personalen på psyket fick sig tydligen ett och annat blåmärke (vilket jag iofs tvivlar på). Men de får grundlig debriefing. Tror ni patienterna som läggs i bälte eller tvångsinjiceras får debriefing? Man glömmer att psykiatrin är en makt vars språk är hegemoniskt. Det språket styr vår bild av oss själva och samhället. Uppdelningen i friskt och sjukt är ett sätt att fördela makt. Ambitionen är att bota eller hämma oönskade beteenden.

Psykiatrins språk. It's like elevator music. Ta en människa och översätt henne till psykiatriskt språk. Det blir inte mycket kvar men det blir hanterbart. Det är som att göra hissmusik av Stravinskij. Jag hoppas att Anna Odells ambition är att undersöka det där. Vem ska annars göra det? Jag tror att det bara är konsten som kan närma sig psykiatrin relativt opåverkad av det hegemoniska språkbruket. När pappa hade quality time med sej själv med ett glas whiskey och en bok, lyssnandes på James Last, Classics Up to Date, var jag tvungen att beklaga mej över hans musiksmak. Det var ju ganska löjligt. Men jag verkar ha en fobi för förenklingar. Occams rakkniv är för mej en obehaglig liten sak. En mycket vass liten kniv.

Språkets gränser är väl världens gränser. Och varje språk resultatet av en konspiration. En svårgenomtränglig väv varigenom vi försöker andas. På tunnelbanan kan man överväldigas av språkbruket hos de ansikten man möter. Talande blickar, gester, mungipor. Dålig hy, svett, sorg och oro. Aldrig är väl människor så oförställda som i trängseln på tunnelbanan. Man kan genom att praktisera medveten närvaro gripas av medlidande med både sig själv och andra. Det är klart att vi gärna låter oss reduceras. Någon kikar i sin diagnostiska manual eller kanske i söndagsbilagans personlighetsformulär och säger: Det här är du. Det kan vara lugnande. Jaha ja. Finns det en diagnos finns det oftast en behandling. Det kan vara till exempel stesolid eller knipövningar. Det kan finnas en stödgrupp som har möten på tisdagar. För hur lugnad man än blir behöver man tröst. Så är det ju.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Anna och Anna.
Så lätta att förbanna.

Minsta motståndets lav
blev er grav.

Mikko sa...

Väl funnet och rimmat. Mer så.

Anonym sa...

Sjödin uppförde sig jäkligt illa, men Odell-affären är inte avslutad förrän hennes examensarbete presenteras i maj. Det är nästan så att man borde göra en visit på Konstfack i vår!

Fint namn, om inte annat . . . !

Mikko sa...

Varför uppförde sej Sjödin illa?

Anonym sa...

Vernissagen måste besökas.

Anna Sjödin är heeeeelt ointressant. Eller inte helt. Hon är provocerande ointressant. Låt henne ha sitt liv i fred. Hon blev uppslängd som vore hon en smashvänlig tennisboll.

Både Sexpressen och Aftonbajset nätade rätt friskt.

Den sjukfejkande bollen är fortfarande i spel.

Anonym sa...

Tror jag skrev min första sportmetafor där. Kändes bra. Tack LeMikko för att du gav möjligheten.

Mikko sa...

Det var inte bara en sportmetafor. den var dessutom helt genomförd. Fantastiskt. Först rimmad dikt, sen detta.

Johnny Handsome sa...

Ska bli spännande att se vad det är för nåt projekt. Mikko, 90 procent i Aftonbladets läsarundersökning tycker att det är fel att "utnyttja vården för konstens skull".

Se där en rak frågeställning!

SSU-Anna... ja, chanslös är väl ordet man letar efter. Framförallt som dörrvakten var läkare. Ute och samlar patienter, kan man tänka.

Anonym sa...

Vakt, läkare.. skrynklare? Kanske personen i fråga jobbar på psykakuten? På så vis har vi knutit ihop säcken och världen är liten och allt det där.

Vilket skoop!

Johnny Handsome sa...

James Last, Mikko? vad lyssnade du själv på? Det här var långt innan Morrissey och Laurie Anderson tillhörde din dagliga diet...

Ra- ra- Rasputin, lover of the russian queen...

Mikko sa...

Aftonbladet är antiintellektualismens förkämpe. Utnyttja vården för konstens skull. Vad säger det om deras konstsyn de puckona.
Läkare, väktare, båda företräder makt. Man är ganska sejfad om man är bådadera. Och dessutom man. Vem skulle då tro på en aspackad ssu:are. Dessutom kvinna.

Anonym sa...

Nog om Annor - jag ser att brollan vaknat till liv igen! Mycket uppiggande eftersom jag sedan månader tröttnat på råttan Remy. Hur mycket skall man böna och be för att få lite ny bloggstimulans inklusive vintips egentligen?!

Bara undrar eftersom jag sover dåligt . . .

Johnny Handsome sa...

Men herregud... jag försöker ju... Celine lämnade in 50 000 sidor manuskript till "Död på krita". Jag är inte i närheten än... men om tre dagar så!

Mikko sa...

Att brollan vaknat till liv är en överdrift. Han har doppat näsan för djupt i nån celine dion de sauvignon.

Johnny Handsome sa...

Hahaha! Återkommer ved varunumret på den beska brygden!